Rediscovering the core of health community
 

Επαγγελματική εξέλιξη και μητρότητα

Η εργαζόμενη μητέρα αναγκάζεται να στερείται το παιδί της καθώς αυτό μεγαλώνει αφού χρειάζεται να αφιερώσει πολλές ώρες καθημερινά στη δουλειά της. Αρκετές μητέρες σήμερα διακατέχονται από τύψεις γιατί δεν βλέπουν πολλές ώρες το παιδί ή γιατί δεν έχουν τον χρόνο να είναι συνέχεια μαζί του. Από την άλλη, υπάρχουν μητέρες που πιστεύουν ότι μειώνεται η απόδοσή τους στον εργασιακό χώρο λόγω των αυξημένων προσωπικών υποχρεώσεων και κατ’ επέκταση της κόπωσης. Ο διπλός ρόλος της εργαζόμενης μητέρας σίγουρα δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμος και τα όρια προσωπικού και επαγγελματικού χώρου είναι δυσδιάκριτα πολλές φορές.

Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο μοντέλο για το πώς θα έπρεπε να είναι και τι θα έπρεπε να κάνει ένας εργαζόμενος γονιός. Ο συνδυασμός της μητρότητας και της εργασίας όμως μπορεί να αποδειχθεί ένα από τα πιο θεμελιώδη οφέλη για τις γυναίκες. Κανείς δεν γεννιέται για να διαδραματίσει μονάχα ένα ρόλο στη ζωή του. Η φύση έχει φροντίσει ώστε η γυναίκα με την απόκτηση παιδιών να μπορεί να αναπτύξει συγκεκριμένες δεξιότητες και ικανότητες για να δημιουργήσει αυτόνομα, δημιουργικά και σκεπτόμενα παιδιά. Αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να καταλάβεις πως γυναίκα είναι αρκετή σε αυτό το διττό ρόλο.

Από τη στιγμή που γίνεσαι μαμά, το πρώτο σου μέλημα είναι να ανταποκριθείς σωστά στις ανάγκες του μωρού σου, κυρίως συναισθηματικά. Αυτή την καινούργια δεξιότητα που αναπτύσσεις σαν μαμά, θα την αξιοποιήσεις και ασυνείδητα στη δουλειά σου διαχειριζόμενη καλύτερα τους συνεργάτες σου και επιλύοντας με αυτό τον γνώμονα τα προβλήματα που ανακύπτουν. Αντιλαμβάνεσαι πιο εύκολα τις ανάγκες και τους στόχους των άλλων και συνεργάζεσαι καλύτερα. Μαθαίνεις να ζητάς βοήθεια και να αφήνεις πίσω τον εγωισμό σου και τον συγκεντρωτισμό που σε διακατείχε πριν το παιδί.

Επιπρόσθετα, αυξάνονται οι αρετές της υπομονής και της αντοχής. Όταν μια μαμά έχει καταφέρει να διαχειριστεί από το παιδί της τις γκρίνιες, τις αϋπνίες, τον θηλασμό, το φαγητό που δεν έτρωγε, τα πρώτα του δόντια, τα πρώτα του βήματα, τις αταξίες του, τότε σίγουρα έχει απίστευτη αντοχή, υπομονή και δεν την φοβίζει τίποτα. Σε πρακτικό επίπεδο αυτό σημαίνει πως μια γυναίκα-μητέρα μπορεί να διαχειριστεί πολύ καλύτερα το άγχος και το φόβο της, να μην διστάζει να αναλάβει πρωτοβουλία απέναντι σε στρεσογόνες καταστάσεις και να αντεπεξέρχεται με μεγαλύτερη ευκολία σε πιεστικές περιόδους.

Παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενες μητέρες πιστεύουν πως τα παιδιά τους θα επηρεαστούν αρνητικά λόγω της απουσίας τους από το σπίτι, συμβαίνει μάλλον το αντίθετο, καθώς τα παιδιά τους μελλοντικά μαθαίνουν να διαχειρίζονται καλύτερα την επαγγελματική τους πορεία χάρη στο επιτυχημένο πρότυπο της μητέρας τους. Αν αναλογιστεί κανείς τη δύναμη που χρειάζεται για να επιστρέψει μια γυναίκα στη δουλειά της μετά την απόκτηση του παιδιού της και να το αποχωριστεί για μεγάλα διαστήματα της ημέρας, είναι εύκολο να αντιληφθεί πόσο ισχυρή μπορεί να φανεί και στον εργασιακό τομέα. Οι εργαζόμενες μητέρες έχουν τις ίδιες πιθανότητες με τις γυναίκες χωρίς παιδιά να διαπρέψουν στον τομέα τους, ενώ είναι πιο πιθανό να αλλάξουν δουλειά για να πάρουν προαγωγή ή καλύτερους μισθούς.

Η μητρότητα δεν είναι ότι σε κάνει καλύτερο άνθρωπο. Απλώς βγάζει από μέσα του πολύτιμα στοιχεία που διέθετες, κι ίσως δεν είχες βρει τον λόγο να τα εκφράσεις…

Written by

Η Μαρία Κωνσταντακοπούλου είναι marketing & media executive στη φαρμακευτική βιομηχανία. Γεννημένη στην Αθήνα εντάχθηκε από μικρή στο εργασιακό περιβάλλον παράλληλα με τις σπουδές της. Είναι μητέρα ενός πανέμορφου κοριτσιού και άκρως ευαισθητοποιημένη σε θέματα που αφορούν την επαγγελματική εξέλιξη της σύγχρονης εργαζόμενης μητέρας. Με τα άρθρα της σκοπεύει να διαφωτίσει πτυχές του marketing του φαρμάκου και των εταιρειών καθώς και ζητημάτων που αφορούν τη γυναίκα του σήμερα.

No comments

LEAVE A COMMENT