Rediscovering the core of health community
 

Οι πιο ανεπαρκείς θεραπείες, στις πιο φτωχές κοινωνίες

Τα τρία τέταρτα των ανθρώπων που ζουν με επιληψία στις χώρες χαμηλών εισοδημάτων δεν λαμβάνουν την θεραπεία που χρειάζονται, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα καθώς, και τον κίνδυνο της ισόβιας καταδίκης τους εξαιτίας του στίγματος που επικρατεί στην κοινωνία για την επιληψία.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία δημοσιεύονται στην κοινή έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και κορυφαίων, μη κυβερνητικών, οργανισμών για την επιληψία, τους International League Against Epilepsy και International Bureau for Epilepsy με τίτλο: ” Epilepsy, a public health imperative“.

«Το θεραπευτικό κενό για την επιληψία είναι μη αποδεκτά υψηλό, όταν γνωρίζουμε πως το 70% των ανθρώπων που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση μπορούν να είναι ελεύθεροι από κρίσεις όταν έχουν πρόσβαση σε φάρμακα τα οποία κοστίζουν τόσο λίγο όσο 5 δολάρια τον χρόνο και δίνονται από τα πρωτοβάθμια συστήματα υγείας» ανέφερε ο Δρ. Tarun Dua, από το τμήμα ψυχικής υγείας και κατάχρησης ουσιών του ΠΟΥ.

Ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου είναι τρεις φορές υψηλότερος σε ανθρώπους με επιληψία

Ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου σε άτομα με επιληψία είναι τρεις φορές υψηλότερος από ότι αυτός του ευρύτερου πληθυσμού. Στις χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες, ο πρόωρος θάνατος ανάμεσα σε ανθρώπους με επιληψία είναι σημαντικά υψηλότερος από αυτόν των ανθρώπων που ζουν στις υψηλού εισοδήματος χώρες.

Οι λόγοι για αυτήν την πρόωρη θνησιμότητα στις χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες είναι πιθανά συνδεδεμένες με την έλλειψη πρόσβασης στις δομές υγείας όταν οι κρίσεις είναι μεγάλης διάρκειας ή συμβαίνουν πολύ κοντά η μία στην άλλη χωρίς ανάρρωση στο μεταξύ τους διάστημα, και αποτρέψιμες περιπτώσεις όπως ο πνιγμός, ο τραυματισμός στο κεφάλι και τα εγκαύματα.

Σχεδόν οι μισοί ενήλικες με επιληψία έχουν τουλάχιστον ένα ακόμη πρόβλημα υγείας. Το πιο συχνό είναι η κατάθλιψη και το άγχος: 23% των ενηλίκων με επιληψία θα βιώσουν κλινική κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της ζωής τους και 20% θα αναπτύξουν άγχος.

Τα ζητήματα ψυχικής υγείας, όπως τα παραπάνω, μπορούν να κάνουν τις κρίσεις χειρότερες και να μειώσουν την ποιότητα ζωής για τα συγκεκριμένα άτομα. Ζητήματα ανάπτυξης και εκπαιδευτικών δυσκολιών αντιμετωπίζει το 30-40% των παιδιών που πάσχουν από επιληψία.

Το στίγμα είναι διαδεδομένο

Το στίγμα σχετικά με την κατάσταση αυτή είναι επίσης διαδεδομένο. «Το στίγμα που σχετίζεται με την επιληψία είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες που αποτρέπει τους ανθρώπους από το να αναζητήσουν θεραπεία» δήλωσε ο Δρ. Martin Brodie, πρόεδρος του οργανισμού International Bureau for Epilepsy. «Πολλά παιδιά με επιληψία δεν πηγαίνουν στο σχολείο και οι ενήλικες αρνούνται να εργαστούν, αρνούνται το δικαίωμά τους να οδηγήσουν ακόμη και να παντρευτούν. Αυτές οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που βιώνονται από τους ανθρώπους με επιληψία χρειάζεται να σταματήσουν».

Οι δημόσιες καμπάνιες στα σχολεία, στα μέρη εργασίας και στην ευρύτερη κοινωνία στην προσπάθεια της μείωσης του στίγματος και η εισαγωγή της κατάλληλης νομοθεσίας για την αποτροπή διακρίσεων και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι εξίσου απαραίτητα στοιχεία στην αντιμετώπιση του θέματος αυτού.

Η θεραπεία της επιληψίας μπορεί να ενσωματωθεί στις πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας

Ωστόσο, η έρευνα επίσης υπογραμμίζει πως όταν υπάρχει η πολιτική θέληση, η διάγνωση και η θεραπεία για την επιληψία μπορούν επιτυχώς να ενσωματωθούν στις πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας. Πιλοτικά προγράμματα που εισήχθησαν στις Γκάνα, Μοζαμβίκη, Μιανμάρ και Βιετνάμ ως τμήμα του προγράμματος του ΠΟΥ «Μείωση του θεραπευτικού κενού της επιληψίας» έχουν οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της πρόσβασης, όπως το γεγονός πως 6,5 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι έχουν πρόσβαση στην θεραπεία της επιληψίας που χρειάζονται.

«Γνωρίζουμε πώς να μειώσουμε το θεραπευτικό κενό της επιληψίας. Τώρα η δράση για την εφαρμογή μέτρων χρειάζεται, για να πραγματοποιηθεί αυτή η αλλαγή και πρέπει να επιταχύνουμε» είπε ο Δρ. Samuel Wiebe, Πρόεδρος του International League Against Epilepsy. «Η διασφάλιση της χωρίς διακοπής πρόσβασης σε φάρμακα κατά των κρίσεων είναι μία από τις σημαντικότερες προτεραιότητές μας, όπως επίσης είναι και η εκπαίδευση μη ειδικευμένων υγειονομικών παρόχων που εργάζονται στα κέντρα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης».

25% των περιπτώσεων επιληψίας μπορούν να προληφθούν

Οι περιπτώσεις επιληψίας, συμπεριλαμβανομένου του τραυματισμού κατά τη διάρκεια της γεννήσεως, των τραυμάτων και κακώσεων των εγκεφάλων, φλεγμονών του εγκεφάλου όπως (μηνιγγίτιδα και εγκεφαλίτιδα) καθώς και εγκεφαλικό. Εκτιμάται πως το 25% αυτών των περιπτώσεων μπορεί να προληφθεί.

Αποτελεσματικές παρεμβάσεις για την πρόληψη της επιληψίας μπορούν να δοθούν ως ένα μέτρο μίας πιο διευρυμένης απάντησης δημόσιας υγείας στην υγειονομική φροντίδα της μητέρας και του νεογνού, τον έλεγχο των μεταδιδόμενων ασθενειών, την πρόληψη των ατυχημάτων και την υγεία της καρδιάς.

Ο έλεγχος για τις επιπλοκές της εγκυμοσύνης και η παρουσία εκπαιδευμένων ανθρώπων κατά τη διάρκεια της γέννας μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη τραυματισμού κατά τη διάρκεια αυτής. Επίσης, η ανοσοποίηση έναντι της πνευμονίας και της μηνιγγίτιδας, ο έλεγχος της μαλάριας μέσω κατάλληλων προγραμμάτων σε ενδημικές περιοχές, πρωτοβουλίες μείωσης των ατυχημάτων στους δρόμους , τη βίας και των πτώσεων, και παρεμβάσεις υγείας στην κοινότητα για την πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης, του διαβήτη, της παχυσαρκίας και της μείωσης του καπνίσματος είναι μέτρα που μπορούν να συμβάλλουν στην μείωση των δεικτών επιληψίας.

Σχετικά με την επιληψία

Η επιληψία είναι μία από τις πιο κοινές νευρολογικές παθήσεις, επηρεάζοντας σχεδόν 50 εκατομμύρια ανθρώπους όλων των ηλικιών σε όλο τον κόσμο. 

Πρόκειται για νευρωνικά, ηλεκτρικά κυκλώματα τα οποία συγχρονίζονται και λόγω της μεγαλύτερης έντασης τους υπερτερούν και διακόπτουν πλήρως ή εν μέρει τις υπόλοιπες ηλεκτρικές εγκεφαλικές λειτουργίες. Η επιληψία επηρεάζει ανθρώπους όλων των ηλικιών, με επίκεντρο τα παιδιά και τους ανθρώπους άνω των 60 ετών. Έχει νευρολογικές, νοητικές, ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις.

Πηγή δημοσίευσης και φωτογραφίας: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Written by

Η Φαίη Θειακού είναι Οικονομολόγος|αναλύτρια αγορών στον τομέα της υγείας και ειδικότερα αυτόν του φαρμάκου. Η έρευνά της έχει επικεντρωθεί στον εξαγωγικό τομέα και σε θέματα ανάπτυξης αγορών και market access φαρμάκων.

No comments

LEAVE A COMMENT