Rediscovering the core of health community
 

45.9 βαθμοί κελσίου στη Γαλλία: Γιατί η Ευρώπη είναι τόσο ευάλωτη στην ακραία ζέστη

Όλα τα ιστορικά ρεκόρ θερμοκρασίας έχουν καταρριφθεί από το κύμα καύσωνα που σαρώνει την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Η αποπνικτική ζέστη της περασμένης εβδομάδας έχει σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ θερμοκρασίας στην Ευρώπη καθώς, το κύμα καύσωνα έχει βάλει την ήπειρο κυριολεκτικά στον «φούρνο». Μηνιαία αλλά και ιστορικά ρεκόρ καταρρίφθηκαν την Τετάρτη σε μέρη της Γερμανίας, Πολωνίας, Γαλλίας, Ισπανίας αλλά και της Τσεχίας. Η περιοχή Gallargues-le-Montueux, στη Γαλλία δήλωσε θερμοκρασία ιστορικά υψηλή η οποία έφθασε τους 45,9 βαθμούς κελσίου.

«Ολόκληρη η κυβέρνηση έχει κινητοποιηθεί» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron στους δημοσιογράφους την Δευτέρα. Προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο δημόσιας υγείας που ενέχει η ζέστη έχουν επίσης εκδοθεί από το Βέλγιο, την Ιταλία και την Ελβετία.

Οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν αναγκάσει την ακύρωση αρκετών δημόσιων εκδηλώσεων καθώς, και πολλά σχολεία στη Γαλλία στο να αναβάλλουν τη διενέργεια εξετάσεων για πρώτη φορά στα χρονικά. Δημόσια μέρη με κλιματισμό έχουν ανοίξει τόσο στη Γαλλία όσο και σε άλλες χώρες. Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυναικών που διεξάγεται στη Γαλλία συνεχίζεται, ωστόσο οι αγώνες έχουν προγραμματιστεί για βραδινές ώρες αυτή την εβδομάδα.

Η άνευ προηγουμένου ζέστη έχει οδηγήσει επίσης τη δημιουργία ξηρασίας η οποία και έχει πυροδοτήσει μαζικές δασικές πυρκαγιές στην Ισπανία, μία από τις χειρότερες που ξεσπούν στην Καταλονία εδώ και 20 χρόνια.

Οι υψηλές θερμοκρασίες στην Ευρώπη ακολουθούν κάποιες ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες σε άλλα μέρη του κόσμου αυτό τον μήνα, συμπεριλαμβανομένου της Αρκτικής. Οι θερμοκρασίες στην Γροιλανδία έφθασαν 4,4 βαθμούς πάνω από τις συνηθισμένες θερμοκρασίες που συνηθίζονται για την περιοχή αυτή την περίοδο. Το κύμα καύσωνα που έπληξε και την Ινδία αυτό τον μήνα είναι η αιτία για τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων.

Οι υψηλές θερμοκρασίες στην Ευρώπη ενέχουν τον κίνδυνο για εκατομμύρια ανθρώπους. Και, καθώς οι μέσες θερμοκρασίες αυξάνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής, τα διαστήματα αυτά ακραίας ζέστης είναι βέβαιο που θα διαρκούν περισσότερο, θα είναι πιο έντονα, πιο συχνά και πιο θανατηφόρα.

Η Ευρώπη έχει επικίνδυνη ιστορία με τη ζέστη

Η αποπνικτική ατμόσφαιρα αυτής της εβδομάδας προκαλεί ανησυχία γιατί είναι πολλοί οι βασικοί παράγοντες που κάνουν τους ανθρώπους στην Ευρώπη ευάλωτους στις υψηλές θερμοκρασίες.

Αυτοί οι παράγοντες συγκλίνουν στην ολέθρια επίδραση που είχε το καλοκαίρι του 2003, όταν το κύμα καύσωνα κατέκλυσε την ευρωπαϊκή ήπειρο φέρνοντας θερμοκρασίες πάνω από 13 βαθμούς από τον μέσο όρο εκείνων που θεωρούταν ως κανονικοί για τις περιοχές αυτές . Η ζέστη είχε προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 30.000 ανθρώπων και χρηματοοικονομικές ζημιές ύψους 13 δις ευρώ. Άλλες εκτιμήσεις μιλούν ακόμη και για 70.000 θανάτους. Εκείνο το καλοκαίρι, ήταν το θερμότερο καλοκαίρι για την Ευρώπη από τον 16ο αιώνα.

Λειτούργησε όμως και ως αφύπνιση για την ήπειρο καθώς, απεικόνιζε απόλυτα τους κινδύνους που φέρνει η ακραία ζέστη και ποιο είναι το μέλλον του πλανήτη μας εάν, δεν κάνουμε κάτι άμεσα για την κλιματική αλλαγή. Οι ειδικοί της δημόσιας υγείας εδώ και καιρό γνωρίζουν πως η ζέστη είναι ένα από τα πιο θανατηφόρα φαινόμενα που σχετίζονται με τον καιρό. Παρά του ότι υπάρχει αντιπαράθεση σχετικά με τον εάν οι ακραίες υψηλές θερμοκρασίες είναι πιο επικίνδυνες από τις ακραίες χαμηλές, υπάρχει ένας αριθμός μηχανισμών πως κάνει τη ζέστη πιο ανησυχητική.

Οι υψηλές θερμοκρασίες κάνουν πιο δύσκολο για το ανθρώπινο σώμα να απορροφήσει τη ζέστη, το οποίο είναι κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες καταστάσεις όπως θερμοπληξία καθώς και βλάβες στα ζωτικά όργανα. Αλλά οι μεγαλύτερες επιδράσεις της ζέστης είναι έμμεσες. Κάνουν την αναπνοή πιο δύσκολη. Κάνει χειρότερη την ποιότητα του αέρα. Πιέζει το κυκλοφοριακό σύστημα.

Επομένως, η ζέστη τείνει να είναι πιο επικίνδυνη για ανθρώπους με υποβόσκουσες ασθένειες οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκή δροσιά. Κατά τη διάρκεια του 2003 όταν τα κύματα καύσωνα έπληξαν την Ευρώπη, οι ηλικιωμένοι αποτελούσαν το μεγαλύτερο ποσοστό θυμάτων, καθώς οι περισσότεροι αντιμετώπιζαν ήδη και πολλά άλλα προβλήματα υγείας.

Η Ευρώπη δεν είναι μια περιοχή γνωστή για τις υψηλές θερμοκρασίες της, επομένως πολλά μέρη της δεν έχουν τους απαραίτητους πόρους για να τις αντιμετωπίσουν όταν αυτές συμβούν. Πολλά κτίρια δε, δεν διαθέτουν κλιματισμό και δεν είναι σχεδιασμένα για την τοποθέτησή του. Στη Γερμανία, μόνο 2% των σπιτιών διαθέτει κλιματισμό.

Αλλά αυτό που κάνει επικίνδυνες τις υψηλές θερμοκρασίες δεν είναι το πως αυτές αυξάνονται, αλλά το πόσο διαφορετικές από αυτές που έχουμε συνηθίσει είναι. Γι’ αυτό το λόγο τα κύματα καύσωνα προκαλούν τον θάνατο των ανθρώπων σε σχετικά δροσερά κλίματα. Οι άνθρωποι στην ηλιόλουστη δυτική Ισπανία μπορούν να ανταπεξέλθουν καλύτερα σε αρκετά υψηλές θερμοκρασίες αλλά, ακόμα και πιο χαμηλές θερμοκρασίες στη βόρεια Γερμανία μπορούν να στείλουν ανθρώπους στο νοσοκομείο.

Ένας ακόμη παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι πως η Ευρώπη είναι πυκνοκατοικημένη με το 72% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ζει σε πόλεις και προάστιά τους. Το τσιμέντο, το ατσάλι και η άσφαλτος άμεσα απορροφούν τη ζέστη και κάνουν τις πόλεις πιο ζεστές από τα προάστια που τις περιβάλλουν. Ωστόσο, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα του Vox.com δεν είναι μόνο οι άρρωστοι και οι ηλικιωμένοι που είναι ευάλωτοι στη ζέστη αλλά και οι εξωτερικοί εργάτες όπως οι αγρότες, και οι εργάτες στις κατασκευές.

Πηγή φωτογραφίας: SALAS/EPA

Written by

Η Φαίη Θειακού είναι Οικονομολόγος|αναλύτρια αγορών στον τομέα της υγείας και ειδικότερα αυτόν του φαρμάκου. Η έρευνά της έχει επικεντρωθεί στον εξαγωγικό τομέα και σε θέματα ανάπτυξης αγορών και market access φαρμάκων.

No comments

LEAVE A COMMENT