Rediscovering the core of health community
 

Ανησυχία για την υγεία των αγοριών από την Ταϊλάνδη

Καθώς οι προσπάθειες διάσωσης όλων των αγοριών της ποδοσφαιρικής ομάδας και του προπονητή τους ολοκληρώθηκαν με επιτυχία, η ανησυχία στρέφεται τώρα στην κατάσταση της υγείας τους.

Ο γολγοθάς των 12 αγοριών και του προπονητή τους έχει συγκεντρώσει παγκόσμιο ενδιαφέρον από την ημέρα που οι ίδιοι παγιδεύτηκαν, στο τέταρτο μεγαλύτερο σπήλαιο της Ταϊλάνδης όταν αυτό πλημμύρισε από μία ξαφνική νεροποντή, δύο εβδομάδες πριν. Τα αγόρια είναι ηλικίας 11 έως 16 ετών.

Την Κυριακή οι δύτες κατάφεραν να βγάλουν τέσσερα αγόρια ενώ τη Δευτέρα βγήκαν άλλα τέσσερα με την τελευταία φάση, της πολύ δύσκολης, επιχείρησης να την Τρίτη βγήκαν και τα υπόλοιπα τέσσερα αγόρια μαζί με τον προπονητή τους.

Οι ειδικοί στην υγεία που παρακολουθούν την διάσωση αναφέρουν πως οι Αρχές πρέπει πρώτα να ελέγξουν την έκθεση των παιδιών στην έλλειψη οξυγόνου ενώ αυτά είναι στην σπηλιά.

Ταϊλανδοί αξιωματούχοι δήλωσαν την Παρασκευή πως τα επίπεδα οξυγόνου μέσα σε στη σπηλιά έχουν πέσει στο 15%.

Όπως αναφέρει στο CNNi η Dr. Darria Long Gillespie από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Τενεσί «Μία από τις κυριότερες ανησυχίες είναι η έλλειψη οξυγόνου. Τα παιδιά βρίσκονται σε μία περιοχή όπου το οξυγόνο είναι σε χαμηλά επίπεδα» ενώ, συνέχισε λέγοντας πως «Όταν βγουν έξω αυτό είναι που το ιατρικό προσωπικό θα πρέπει να ελέγξει: τα επίπεδα οξυγόνου και την αναπνοή τους».

Επίσης, τα παιδιά θα ελεγχθούν για υποσιτισμό, αφυδάτωση και μία σειρά άλλων ζητημάτων υγειονομικής φύσης.

Ο Dr. Carole Lieberman, ψυχίατρος που επίσης είναι και δύτης, αποκάλεσε τη διάσωση ένα «φανταστικό επίτευγμα» και ανέφερε πως οι Αρχές θα πρέπει να ελέγξουν τα αγόρια για «μετα-τραυματικό στρες και άλλες ψυχολογικές επιπτώσεις λόγω της παραμονής τους στη σπηλιά».

Η έλλειψη οξυγόνου σημειώνει η Dr. Lieberman «κάνει τους ανθρώπους να βρίσκονται σε μικρότερη εγρήγορση. Τους κάνει να κινούνται λιγότερο. Κάποιοι περιγράφουν αυτή την κατάσταση σαν κάποιος να είναι μεθυσμένος, και επίσης, αυτή η έλλειψη οξυγόνου μειώνει και τη διάθεσή των παιδιών».

Η ίδια, ανέφερε πως είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνηθεί σε όσα παιδιά παραμένουν μέσα στο σπήλαιο ότι τα αγόρια που οι δύτες επιχείρησαν να βγάλουν πρώτα είναι καλά. «Αυτό είναι κάτι που θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη και την διάθεσή τους»

Όλα τα παιδιά που έχουν διασωθεί αναρρώνουν και βρίσκονται σε καραντίνα σε κοντινό, από τη σπηλιά, νοσοκομείο ενώ, ακόμα δεν έχουν δει τους γονείς τους. Συγγενής ενός εκ των παιδιών δήλωσε τη Δευτέρα στο CNNi πως οι ίδιοι δεν έχουν ενημερωθεί από τις Αρχές για το ποια παιδιά έχουν διασωθεί και ποια παραμένουν στη σπηλιά.

Εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας της Ταϊλάνδης, ο Dr. Jessada Chokedamrongsook, δήλωσε πως τα αγόρια δεν θα μπορέσουν να δουν τους γονείς τους για μία ή και δύο ημέρες από την διάσωσή τους καθώς, θα λαμβάνουν φροντίδα από το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου.

Τα αγόρια θα εξετάζονται «κάθε ημέρα για πέντε με επτά συνεχόμενες ημέρες» συνέχισε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου.

Το νοσοκομείο σε δική του δήλωση ανέφερε πως « το επόμενο βήμα είναι να διασφαλιστεί πως τα παιδιά και οι οικογένειές τους είναι ασφαλή γιατί το να ζεις σε μία σπηλιά σημαίνει ένα διαφορετικό περιβάλλον που μπορεί να περιλαμβάνει ζώα τα οποία μπορεί να μεταδώσουν οποιαδήποτε ασθένεια».

Στη δήλωση του νοσοκομείου αναφέρεται επίσης πως “οποιοσδήποτε έχει επαφή με τα αγόρια, συμπεριλαμβανομένου και της στενής τους οικογένειας, θα ελεγχθεί πάρα πολύ στενά για να βεβαιωθεί πως δεν φέρει κάποια ασθένεια».

Η Dr. Gillespie από το Πανεπιστήμιο του Τενεσί καταλήγει πως η νεανική ηλικία των αγοριών παίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στην επιβίωσή τους.

«Είναι στην καλύτερη κατάσταση της υγείας τους» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Και εάν κάποιος μπορεί να ανταπεξέλθει σε τέτοιες καταστάσεις με πολύ χαμηλά επίπεδα οξυγόνου και άλλες δυσκολίες για τον οργανισμό, είναι νέα, έφηβα αγόρια».

 

Written by

Η Φαίη Θειακού είναι Οικονομολόγος|αναλύτρια αγορών στον τομέα της υγείας και ειδικότερα αυτόν του φαρμάκου. Η έρευνά της έχει επικεντρωθεί στον εξαγωγικό τομέα και σε θέματα ανάπτυξης αγορών και market access φαρμάκων.

No comments

LEAVE A COMMENT