Rediscovering the core of health community
 

Η επανάσταση των wearables στην υγεία

Το λανσάρισμα ενός νέου gadget, του Fitbit Ace, αποκλειστικά για παιδιά ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρεία Fitbit, γνωστή για προϊόντα που μετράνε την καθημερινή μας δραστηριότητα όπως τα βήματα που κάνουμε, τους παλμούς της καρδιάς, την ποιότητα του ύπνου μας και άλλες προσωπικές μετρήσεις που αφορούν την φυσική μας κατάσταση.

Σχεδιασμένο για παιδιά ηλικίας οκτώ ετών και άνω, το Ace θα μπορεί να καταγράψει τη μέτρηση των βημάτων που κάνουν τα παιδιά, το πόσα λεπτά έχουν ενεργή δραστηριότητα καθώς, επίσης, θα θέτει στόχους ύπνου και θα παρέχει κίνητρα όπως κονκάρδες και μηνύματα συγχαρητηρίων βάζοντας, παράλληλα, και δοκιμασίες τόσο για τα ίδια όσο και για ολόκληρη την οικογένειά τους.

Μάλιστα, οι γονείς θα μπορούν να ελέγχουν με ποιον συνδέονται τα παιδιά τους καθώς, και τι πληροφορίες βλέπουν από τη συσκευή.

Το Ace είναι ένα προϊόν που έρχεται να ενισχύσει το όραμα της Fitbit για έναν κόσμο που τα gadget που μπορούν να φορεθούν θα αποτελούν τον κανόνα. Ο Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της Fitbit, James Park, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου HLTH 2018 που πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο μήνα, δήλωσε πως «στόχος της εταιρείας είναι να κάνει τις συσκευές που φοριούνται « απαραίτητες» για τους καταναλωτές και προσβάσιμες για όλα τα κοινωνικά εισοδήματα». Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, το να ξεκινήσουν τα παιδιά νωρίς να χρησιμοποιούν τέτοιες συσκευές και να παρακολουθούν τα δεδομένα της υγείας τους είναι κάτι που «υποστηρίζει αυτόν τον στόχο της εταιρείας».

Τα νέα έρχονται σε μία στιγμή που οι πωλήσεις των προϊόντων της Fitbit έχουν αρχίσει να χάνουν έδαφος. Το 2017, τα έσοδα της εταιρείας σημείωσαν πτώση της τάξης του 25% φτάνοντας τα $1.62 δις. από $2.17 δις. που ήταν την προηγούμενη χρονιά. Ωστόσο, με το που ανακοινώθηκε το Ace οι μετοχές της εταιρείας ανέβηκαν σχεδόν κατά 15%.

Η Fitbit φαίνεται πως αφήνει σιγά σιγά πίσω της τον χαρακτηρισμό της ως εταιρεία που προσφέρει μετρήσεις γύρω από την φυσική κατάσταση των ατόμων οδηγούμενη προς το κλινικό σκέλος της υγείας. Προς αυτή την κατεύθυνση, τον προηγούμενο μήνα η Fitbit μπήκε δυναμικά στο χώρο αυτό προσφέροντας νέες εφαρμογές για την υγεία σε μία προσπάθεια να προσφέρει υποστηρικτικές υπηρεσίες σε χρήστες που προσπαθούν να ελέγξουν καταστάσεις όπως ο διαβήτης καθώς, και συγκεκριμένους τύπους καρκίνου.

Πρόσφατα, η εταιρεία ήρθε σε συνεργασία με την Google σε μία προσπάθεια να συμπεριλάβει δεδομένα ασθενών στα ιατρικά αρχεία. Η πρωτοβουλία αυτή συνδυάζει το σύστημα Cloud’s Healthcare API της Google με της Fitbit την προσφάτως αποκτημένη Twine Health πλατφόρμα και ουσιαστικά συνδέει τα δεδομένα των χρηστών με τα ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία ώστε, οι γιατροί να μπορούν να εξατομικεύσουν τη θεραπεία στις ανάγκες των ασθενών.

Πρόσφατη μελέτη της συμβουλευτικής εταιρείας Accenture έδειξε πως αυξάνεται η αποδοχή των καταναλωτών σε εικονικές ιατρικές επισκέψεις και ψηφιακές υπηρεσίες υγείας ως μέρος της υγειονομικής τους εμπειρίας. Ένας στους πέντε ερωτώμενους στην έρευνα δήλωσε πως έχει χρησιμοποιήσει υγειονομικές υπηρεσίες που χρησιμοποιούν για τη λειτουργία τους τεχνητή νοημοσύνη και πολλοί απάντησαν πως αναμένουν να τις χρησιμοποιήσουν και στο μέλλον. Το 33% των ερωτώμενων δήλωσε πως χρησιμοποιεί τέτοιου είδους συσκευές, με το αντίστοιχο ποσοστό το 2014 να έφτανε μόλις το 9%. Από αυτούς, σχεδόν τα τρία-τέταρτα δήλωσαν πως τέτοιες συσκευές τους βοηθούν να ελέγξουν καλύτερα την υγεία τους ή των ατόμων για τα οποία νοιάζονται και αγαπούν.

Από την άλλη μεριά, η κριτική του εάν τέτοιες συσκευές βελτιώνουν πράγματι την υγεία δεν έχει κοπάσει. Για παράδειγμα, σε μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε πέρυσι από το JAMA Internal Medicine, αριθμός ασθενών που χρησιμοποίησε, τυχαιοποιημένα, σύστημα ιατρικών υπενθυμίσεων, χρηματοοικονομικών κινήτρων και κοινωνικής στήριξης δεν έδειξε να έχει καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά την εμφάνιση εμφραγμάτων συγκριτικά με εκείνους που ακολουθούσαν την καθιερωμένη φροντίδα.

Αυτό, βεβαίως, δε σημαίνει πως είναι κάτι που θα ανακόψει την καινοτομία των εταιρειών στο συγκεκριμένο πεδίο και ότι τα κλινικά αποτελέσματα δε θα δεχθούν επιδράσεις από τέτοια εργαλεία. Η υγεία μόλις πρόσφατα ψηφιοποιήθηκε χάρη στη χρήση ηλεκτρονικών εργαλείων όπως των ψηφιακών ιατρικών φακέλων και των wearables (gadget που φοριούνται). Καθώς οι αποδείξεις αυξάνονται, οι ερευνητές, οι πάροχοι και οι ασθενείς θα αρχίσουν να συνειδητοποιούν την αποτελεσματικότητα τέτοιων ψηφιακών εργαλείων, εάν βεβαίως υπάρχει πράγματι αποτελεσματικότητασ

Written by

Ο ehealth expert είναι ειδικός σε θέματα τεχνολογιών υγείας. Το ψευδώνυμο έρχεται ως αντίστροφη απάντηση στο ρόλο του, δηλαδή, στα θέματα υγείας που αποκαλύπτει

No comments

LEAVE A COMMENT