Rediscovering the core of health community
 

Ελλάδα και διπλωματία υγείας

Την μεγάλη σημασία που δίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) στην Ελλάδα επισήμανε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στην Έφη Φουσέκη ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος. Οι δηλώσεις αυτές έρχονται έπειτα από την επιβεβαίωση της παρουσίας του γενικού διευθυντή του Οργανισμού, δρ. Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπεγιέσους στην Αθήνα στις 20 Ιουνίου για τα επίσημα εγκαίνια του Γραφείου του Οργανισμού.

Ο κ. Μπασκόζος τόνισε πως «Δεν πάει ο Γενικός Διευθυντής σε όλο τον κόσμο. Έρχεται στην Ελλάδα, ειδικά για τα εγκαίνια» ενώ, παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «σχεδόν καθολική» κύρωση από την Βουλή του νόμου για την ίδρυση του γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) στην Αθήνα, και υπογράμμισε τη σημασία που έχει για την χώρα μας η λειτουργία του, καθώς, είναι η «απόδειξη ανάκτησης κύρους αυτό που γίνεται. Χρειάζεται ακόμη προσπάθεια, αλλά είμαστε ικανοποιημένοι με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα».

Μάλιστα, ο ίδιος αναφέρθηκε και στην εξωστρέφεια της χώρας μας με την κίνηση αυτή λέγοντας πως η αναβάθμιση της συνεργασίας του Π.Ο.Υ. με την Ελλάδα, αναμένεται να αυξήσει την επιρροή της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή, κάνει λόγο για «διεθνή προβολή» και για «διπλωματία της υγείας».

Με την ιδιότητα δε, του μέλους της ΚΕ του κυβερνώντος κόμματος, σχολίασε και την επικείμενη έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο, σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει τη θητεία της για να μπορέσει ενώπιον του λαού να δοκιμαστεί, το σχέδιο της για έξοδο από την μνημονιακή επιτροπεία, και οι δυνατότητες παραγωγικής και πρωτίστως κοινωνικής ανασυγκρότησης της χώρας».

Ερωτηθείς για τις αρμοδιότητες του γραφείου, ο γενικός γραμματέας, διευκρίνισε πως έχουν να κάνουν με θέματα υγείας προσφύγων μεταναστών, υγιούς γήρανσης, αλλά και των νόσων που μεταδίδονται με διαβιβαστές ενώ, ανέφερε πως το γραφείο θα έχει ευρύτερη αρμοδιότητα και δράση στην περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Μάλιστα, όπως είπε «Μπορούμε να δώσουμε και να πάρουμε τεχνογνωσία και να την μεταδώσουμε στις γύρω χώρες» ενώ, παράλληλα, θα μπορεί να γίνεται και με μεγαλύτερη ευκολία η ανάπτυξη πολιτικών αφού ο ΠΟΥ διαθέτει παγκόσμια τεχνογνωσία, και σε συνδυασμό με τις ιδιαιτερότητες της χώρας θα εκπονούνται προγράμματα.

Στους λόγους για τους οποίους ο Π.Ο.Υ δίνει μεγάλη σημασία στην Ελλάδα ο κ. Μπασκόζος απάντησε πως αυτοί έχουν να κάνουν με την «πρότυπη δράση της κυβέρνησης στην προσπάθεια για καθολική κάλυψη υγείας του πληθυσμού και η πρότυπη δράση στο θέμα της υγείας προσφύγων και μεταναστών. Αυτά τα θεωρεί ο Π.Ο.Υ. σημαντικούς στόχους και τα προωθεί» ενώ, χαρακτήρισε και ως «πρωτοφανές και θετικό φαινόμενο» την ευρεία συναίνεση της επικύρωσης της δημιουργίας του Γραφείου από την Βουλή.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας δεν παρέλειψε ωστόσο να αναφέρει πως όλα τα παραπάνω αποτελούν μία διαρκή προσπάθειας από μέρος της Διοίκησης στην Αριστοτέλους για ανάδειξη της χώρας μας στον διεθνή Οργανισμό μέσα από την διαρκή παρουσία του ίδιου σε αυτόν και των σχέσεων εμπιστοσύνης που δημιουργήθηκαν με το ευρωπαϊκό τμήμα του Π.Ο.Υ.

Σε αυτές τις προσπάθειες αποδίδει και ο ίδιος την μηδενικού κόστους-εκτός από την φιλοξενία των γραφείων-για την ελληνική πλευρά δημιουργία του γραφείου στην Αθήνα.

Όσον αφορά τα άτομα που θα στελεχώσουν το Γραφείο ο κ. Μπασκόζος δήλωσε πως «το ποια θα είναι η σύνθεση του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Π.Ο.Υ. και το πόσα μέλη θα έχει, θα εξαρτάται από την ανάπτυξη των εργασιών του. Αρχικά θα στελεχωθεί από λίγα άτομα. Επικεφαλής έχει διοριστεί η Μαριάννα Τρίας, διεθνούς κύρους επιστήμονας από την Φινλανδία» ενώ συνέχισε λέγοντας πως «Ας μην σπεύσουν κάποιοι να πούνε ότι θα μοιράζουμε θέσεις εργασίας στην Ελλάδα. Θα έρθουν στελέχη του Π.Ο.Υ. από το εξωτερικό και θα προσληφθούν και από την Ελλάδα λίγα πρόσωπα, μέσω ανοιχτού διαγωνισμού και με τα κριτήρια που βάζει ο Π.Ο.Υ».

Τέλος, ερωτηθείς για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και της προοπτικής εξόδου από τα μνημόνια τον Αύγουστο, στο ασταθές ευρωπαϊκό περιβάλλον, ο γενικός γραμματέας που επίσης είναι και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος απάντησε πως «Η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει την θητεία της για να μπορέσει ενώπιον του λαού να δοκιμαστεί το σχέδιό της για έξοδο από την μνημονιακή επιτροπεία και οι δυνατότητες παραγωγικής και πρωτίστως κοινωνικής ανασυγκρότησης της χώρας. Οι συμμαχίες της επόμενης μέρας αντικειμενικά θα αντιστοιχούνται με αυτές τις προτεραιότητες».

Επίσης, στην παραπάνω κατεύθυνση υπογράμμισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ σαν κόμμα οφείλει να ξεκαθαρίσει πως τα μνημόνια δεν είναι μονόδρομος για τους εργαζόμενους και τη χώρα, και πως δεν ενσωματώνει τις μνημονιακές υποχρεώσεις που προέκυψαν από τον συμβιβασμό του 2015 σαν δική του πολιτική επιλογή» και πως «δεν αποτελεί υπέρτατο κριτήριο η επιτυχία των στόχων του μνημονίου. Θα είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας για να θεμελιώσουμε το δικαίωμα χάραξης ανεξάρτητης πολικής. Και όσον αφορά την Ευρώπη, ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αποτελεί την μαχητική πρωτοπορία για αλλαγή της Ευρώπης. Οφείλουμε να επεξεργαστούμε λύσεις, προτάσεις για μια άλλη Ευρώπη των κοινωνικών δικαιωμάτων, της αλληλεγγύης, της προστασίας των εισοδημάτων και των συντάξεων, του κοινωνικού κράτους και της ειρήνης . Μόνο μέσα σε αυτή την πορεία υπάρχει ελπίδα υλοποίησης των προγραμματικών και ταυτοτικών συντεταγμένων της ριζοσπαστικής αριστεράς».

Τέλος, στο θέμα της Υγείας επισήμανε πως «μόνο αν μπορέσουμε να ξεφύγουμε από τα ασφυκτικά μνημονιακά πλαίσια, πάντα σεβόμενοι τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και το δημόσιο χρήμα και αν επεξεργαστούμε προτεραιότητες με βάση την υγεία του κόσμου, την καθολική κάλυψη και την προστασία της δημόσιας υγείας, θα μπορέσουμε να τα καταφέρουμε».

Written by

Η δημοσιογραφική ομάδα του Enter Health News

No comments

LEAVE A COMMENT