Rediscovering the core of health community
 

Ιάπωνας DJ με ALS χρησιμοποιεί μόνο τα μάτια για να μιξάρει

Η μουσική ακούγεται δυνατά και τα φώτα ανάβουν καθώς ο Masatane Muto, dj καθηλωμένος σε αναπηρική καρέκλα, χρησιμοποιεί τα μάτια του για να παίξει σε εμφάνιση που πραγματοποίησε σε πρόσφατο φεστιβάλ μουσικής του Τόκιο.

Ο Muto, που δεν μπορεί πλέον να κάνει χρήση των χεριών του λόγω της ασθένειας Lou Gehrig (ή αλλιώς Πλάγια Μυατροφική Σκλήρυνση-ALS) που αντιμετωπίζει, φοράει ένα ζευγάρι γυαλιά υψηλής τεχνολογίας τα οποία είναι συνδεδεμένα με εφαρμογή που ελέγχει ένα λογισμικό μουσικής.

“Μέσα από την παράστασή μου, ελπίζω να δείξω πως σε όλους πρέπει να δίνεται η ευκαιρία να εκφράσουν τον εαυτό τους” δήλωσε ο Muto, 32, στην τηλεόραση του Reuters μετά την ερμηνεία του στο J-Wave Innovation World Festa.

Ο Muto ήταν ένα 27 χρονο στέλεχος διαφημιστικής εταιρείας όταν διαγνώστηκε με Πλάγια Μυατροφική Σκλήρυνση (ALS), γνωστή και ως ασθένεια Lou Gehrig – μία εξελισσόμενη νευρολογική ασθένεια στην οποία οι ασθενείς σταδιακά χάνουν τον έλεγχο των περισσότερων μυών τους, παρά του ότι οι νοητικές τους λειτουργίες δεν επηρεάζονται από αυτή.

Η ασθένεια, η οποία κέρδισε δημοσιότητα το 2014 μέσα από το «Ice Bucket Challenge» ένα βίντεο που αναφερόταν σε μία παγκόσμια εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων για τη νόσο, είναι τελικού σταδίου, με τους περισσότερους ασθενείς να πεθαίνουν μέσα σε τρία με πέντε χρόνια από την αρχική τους διάγνωση. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποια θεραπεία.

Στο τρένο πίσω για το σπίτι έπειτα από την διάγνωσή του, ο Muto ορκίστηκε πως θα κάνει το υπόλοιπο της ζωής του όσο καινοτόμο και δημιουργικό μπορεί.

Παραιτήθηκε από τη δουλειά του, και ίδρυσε το γκρουπ «WITH ALS” για να κάνει ακόμα πιο γνωστή την ασθένεια και να βοηθήσει άλλους ασθενείς να ζήσουν τη ζωή τους όσο πιο ολοκληρωμένα μπορούσαν.

Ο ίδιος ονειρεύτηκε να γίνει dj και προσπάθησε να ανακαλύψει την πιο εξελιγμένη τεχνολογία για να το κάνει αυτό πιθανό.

Σήμερα, ως ραδιοφωνικός παραγωγός, εμφανίζεται ως disc και video jockey με το ψευδώνυμο “EYE VDJ”, μιξάροντας μουσική με τα έξυπνα γυαλιά του τα οποία εντοπίζουν τις κινήσεις των ματιών του και του επιτρέπουν να χρησιμοποιεί μία εφαρμογή η οποία είναι συνδεδεμένη με ένα λογισμικό μιξαρίσματος μουσικής.

Ένας τριών-σημείων αισθητήρας στο μαξιλαράκι της μύτης των JINS MEME γυαλιών εντοπίζει ανεπαίσθητες ηλεκτρονικές αλλαγές στο γειτονικό δέρμα οι οποίες οφείλονται στο ανοιγόκλειμα ή την κίνηση των ματιών.

Τα γυαλιά πωλούνται για 245 δολάρια το ζευγάρι, φθηνότερα από πολλές άλλες συσκευές αντίστοιχες συσκευές.

“Το ALS θεωρείτε ως μία ανίατη ασθένεια, αλλά πιστεύω πως η ελπίδα για τους ασθενείς με ALS μεγαλώνει με τη βοήθεια της τεχνολογίας κάνοντάς τους ικανούς να ζήσουν με τον τρόπο ζωής που έχουν επιλέξει» ανέφερε ο Muto στο Reuters.

Ο Muto δήλωσε πως επόμενο μεγάλο του όνειρο είναι να παίξει μουσική στην έναρξη των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο που θα διεξαχθούν το 2020.

“Μέχρι τότε μπορεί να είμαι κλινήρης, αλλά θα μπορώ να παίξω με τη βοήθεια της τεχνολογίας και την στήριξη πολλών ανθρώπων» είπε ο Muto.

Πηγή φωτογραφίας: Reuters/Issei Kato

Written by

Ο ehealth expert είναι ειδικός σε θέματα τεχνολογιών υγείας. Το ψευδώνυμο έρχεται ως αντίστροφη απάντηση στο ρόλο του, δηλαδή, στα θέματα υγείας που αποκαλύπτει

No comments

LEAVE A COMMENT