Rediscovering the core of health community
 

Οι επικρατέστεροι για την ηγεσία του FDA

Ποιον θα τοποθετήσει η προεδρεία Trump στη θέση του επικεφαλής του FDA; Ο προσωρινός επίτροπος Ned Sharpless είναι ο ένας υποψήφιος—και έχει επιτύχει την έγκρισή του από πέντε προηγούμενους επικεφαλής του FDA, καθώς, επίσης και την αποδοχή των διοικήσεων αρκετών ομάδων ασθενών. Ωστόσο, δεν είναι ο μόνος υποψήφιος.

Ο Sharpless είναι ανάμεσα στους τρεις επικρατέστερους, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal. Ο Stephen Hahn, γιατρός και επικεφαλής του ιατρικού τμήματος του Anderson Cancer καθώς, και η Alexa Boer Kimball, δερματολόγος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των γιατρών του ιατρικού τμήματος του Harvard στο νοσοκομείο Beth Israel Deaconess Medical Center, είναι οι εξίσου πιθανοί δύο.

Ο Sharpless, ο οποίος μέχρι πρότινος διατηρούσε τη θέση του διευθυντή στο Αμερικανικό Ινστιτούτο Καρκίνου, κέρδισε, την, προσωρινή, θέση αυτή έπειτα από σύσταση του Scott Gottlieb, ο οποίος παραιτήθηκε αιφνιδίως τον Μάρτιο. Με τη σειρά του ο Gottlieb πιστεύει πως ο Sharpless έχει κάνει καλή δουλειά μέχρι στιγμής και το επισημαίνει σε όλα τα επίπεδα.

Χαρακτηρίζοντας τον Sharpless ως «έναν εξαιρετικό γιατρό και επιστήμονα που είναι δεσμευμένος στους στόχους της δημόσιας υγείας και στον σκοπό του FDA» ο Gottlieb, σε tweet του την Τετάρτη, δήλωσε πως ελπίζει να τον δει να λαμβάνει «μόνιμα» τον ρόλο αυτό.

Αυτό, βεβαίως, είναι κάτι που δεν έρχεται ως έκπληξη καθώς, ο Sharpless επί της ουσίας φόρεσε τον «μανδύα» της πολιτικής του Gottlieb. Σε μία από τις βασικές του ομιλίες στον FDA τον Απρίλιο, ο Sharpless υποσχέθηκε « να διατηρήσει την τρέχουσα πορεία του FDA σε κάθε περιοχή και να προχωρήσει με μεγάλη ταχύτητα.»

Τέσσερις προηγούμενοι επικεφαλής του FDA στηρίζουν επίσηςτην υποψηφιότητα του Sharpless μέσω επιστολής τους προς τον πρόεδρο Donald Trump και στον Γραμματέα του Health and Human Services, Alex Azar, σύμφωνα με το δημοσίευμα της WSJ.

«Έχει κερδίσει τον σεβασμό του προσωπικού του Οργανισμού και μιας μεγάλης μερίδας του κοινού» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι προηγούμενοι επικεφαλής στην επιστολή τους. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για τους: Robert Califf, Margaret Hamburg, Andrew von Eschenbach και Mark McClellan.

Δεκάδες οργανισμοί ασθενών έχουν επίσης στηρίξη την υποψηφιότητα του Sharpless ισχυριζόμενοι πως είναι το καταλληλότερο πρόσωπο για την δουλειά. «Χρειάζεται να έχουμε έναν ισχυρό ηγέτη όπως ο Ned ο οποίος έχει δουλέψει με ασθενείς, έχει διεξάγει κλινικές μελέτες και έχει εξελίξει την επιστήμη από όποια θέση και εάν έχει περάσει» δήλωσε η Ellen Sigal, πρόεδρος του Friends of Cancer Research σε ξεχωριστή επιστολή της η οποία επίσης υπεγράφη και από άλλες ομάδες ασθενών με καρκίνο.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του Gottlieb, ο Οργανισμός θεωρήθηκε πως είχε λάβει μία πιο επιεική στάση έναντι των καινοτόμων υποψήφιων φαρμάκων, σημειώνοντας ρεκόρ νέων εγκρίσεων το 2018 όσον αφορά τα φάρμακα αυτά. Η απόφαση του Sharpless, να συνεχίσει στην ίδια πορεία χαιρετίστηκε εγκάρδια από τις βιοφαρμακευτικές εταιρείες.

Ωστόσο, εν μέσω των επαίνων αυτών, στελέχη του FDA συνεχίζουν να εγκαταλείπουν τον Οργανισμό κατά τη σύντομη διάρκεια της παρουσίας του Sharpless—παρά του ότι αυτή η τάση ξεκίνησε πολύ πριν την έλευσή του.

Ο Ομοσπονδιακός νόμος της χώρας επιτρέπει μόνο 210 ημέρες στις οποίες μπορεί κάποιος να μείνει ως προσωρινός επικεφαλής του Οργανισμού.

Αυτό, είναι κάτι που δίνει περιθώριο στον Trump και τον Azar μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου για να λάβουν την τελική τους απόφαση.

Πηγή: FiercePharma

Πηγή φωτογραφίας: FiercePharma

Written by

Η Φαίη Θειακού είναι Οικονομολόγος|αναλύτρια αγορών στον τομέα της υγείας και ειδικότερα αυτόν του φαρμάκου. Η έρευνά της έχει επικεντρωθεί στον εξαγωγικό τομέα και σε θέματα ανάπτυξης αγορών και market access φαρμάκων.

No comments

LEAVE A COMMENT