Rediscovering the core of health community
 

Ο ηλεκτρονικός εθισμός που δημιουργεί θεραπευτικά προγράμματα σε όλη την Αμερική

Όταν ο Danny Reagan ήταν 13 ετών, ξεκίνησε να παρουσιάζει συμπτώματα που οι γιατροί, συνήθως, συσχετίζουν με τον εθισμό στα ναρκωτικά. Ήταν ταραγμένος, μυστικοπαθής και είχε αρχίσει να κόβει τις επαφές με τους φίλους του. Είχε επίσης παραιτηθεί από το μπειζμπολ και την ομάδα του με το όνομα Boy Scouts, και είχε σταματήσει να διαβάζει για το σχολείο και να πλένεται.

Αλλά δεν έπαιρνε ναρκωτικά. Ήταν εθισμένος στο YouTube και στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, σε σημείο που δεν έκανε τίποτα άλλο. Όπως θα επιβεβαίωναν οι γιατροί, ήταν εθισμένος στα ηλεκτρονικά του.

«Όταν αγόρασα την κονσόλα μου, ήμουν σαν ερωτευμένος μαζί της» λέει ο Danny, που τώρα είναι 16 ετών και στην πρώτη τάξη του λυκείου του Σινσινάτι. «Ένιωθα πως ήμουν ικανός να μη σκέφτομαι ό,τι με απασχολεί και απλώς να ηρεμώ»

Ο Danny, ήταν διαφορετικός από τους τυπικούς «συνδεδεμένους» Αμερικανούς εφήβους. Οι ψυχίατροι λένε πως ο εθισμός στο διαδίκτυο, χαρακτηρίζεται από έλλειψη ελέγχου στη χρήση του διαδικτύου και παραβλέποντας τις επιπτώσεις από αυτό, επηρεάζει πάνω από το 8% των Αμερικανών ενώ, συναντάται ολοένα και περισσότερο ανά τον κόσμο.

«Είμαστε όλοι μερικώς εθισμένοι. Πιστεύω πως είναι προφανές αυτό και μπορεί κανείς να το δει στη συμπεριφορά μας» ανέφερε στο Reuters ο ψυχίατρος Kimberly Young, ο οποίος ηγήθηκε των ερευνών έπειτα από την ίδρυση του Κέντρου Εθισμού στο Διαδίκτυο το 1995.

Αυτός ο εθισμός γίνεται ένα δημόσιο ζήτημα υγείας καθώς, η υγεία εξαρτάται από την συμπεριφορά.

Ψυχίατροι όπως ο Young, οι οποίοι έχουν μελετήσει τη συμπεριφορά στο διαδίκτυο κατ’ εξακολούθηση και για δεκαετίες βλέπουν τώρα περισσότερες περιπτώσεις τέτοιου εθισμού, ο οποίος οδηγεί σε ένα καινούριο κύμα νέων θεραπευτικών προγραμμάτων που δημιουργούνται κατά μήκος των Ηνωμένων Πολιτειών. Τα κέντρα ψυχικής υγείας στη Φλόριντα, το Νιου Χάμσαϊρ, την Πενσυλβάνια και άλλες πολιτείες προσθέτουν στις υπηρεσίες τους προγράμματα θεραπείας για τον εθισμό στο διαδίκτυο.

Υπάρχουν βεβαίως και αρκετοί σκεπτικιστές, οι οποίοι βλέπουν τον εθισμό στο διαδίκτυο ως εσφαλμένο εθισμό, επινοημένο από εφήβους που αρνούνται να βάλουν στην άκρη τα κινητά τους, και οι Reagans δήλωσαν πως είχαν πρόβλημα στο να εξηγήσουν τον εθισμό του παιδιού τους στο σύνολο της οικογένειάς τους.

Ο Anthony Bean, ψυχολόγος και συγγραφέας του κλινικού οδηγού για τη θεραπεία του εθισμού στα βιντεοπαιχνίδια, δήλωσε πως το υπερβολικό παιχνίδι στις κονσόλες καθώς και η υπερβολική χρήση του διαδικτύου μπορεί να αποτελεί ένδειξη για άλλες ψυχικές παθήσεις αλλά, δε πρέπει να τοποθετείται στις ανεξάρτητες διαταραχές.

«Είναι ένα είδος κατάταξης μίας συμπεριφοράς χώρις να κατανοούμε τι στ’ αλήθεια συμβαίνει» δηλώνει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

«Επανεκκίνηση»

Αρχικά, οι γονείς του Danny τον πήγαν σε γιατρούς και τον ανάγκασαν να υπογράψει συμβόλαια στα οποία δεσμευόταν πως θα περιορίσει τη χρήση του διαδικτύου. Τίποτα από αυτά ωστόσο δε δούλεψε, μέχρι που ανακάλυψαν ένα καινοτόμο κέντρο θεραπείας στο Μέιζον, του Οχάιο, 35 περίπου χιλιόμετρα μακριά από το Σινσινάτι.

Το πρόγραμμα «Επανεκκίνηση» στο Κέντρο Lindner προσφέρει νοσηλεία σε εφήβους από 11 έως 17-ετών που, όπως ο Danny, έχουν εθισμούς, συμπεριλαμβανομένου στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, στα τυχερά παιχνίδια, στα κοινωνικά δίκτυα, στην πορνογραφία και στο σεξ μέσω μηνυμάτων με στόχο, κυρίως να αποδράσουν από  συμπτώματα ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη και το άγχος τα οποία τους ταλαιπωρούν.

O Danny διαγνώστηκε με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητα στην ηλικία των 5 και Αγχώδη Διαταραχή στην ηλικία των 6, και οι γιατροί είπαν πως απέκτησε τον εθισμό με το διαδίκτυο για να αντιμετωπίσει αυτές τις διαταραχές.

Οι ασθενείς της «επανεκίννησης» ξοδέουν 28 ημέρες σε ένα προαστιακό κέντρο το οποίο είναι εξοπλισμένο με 16 υπνοδωμάτια, τάξεις, γυμναστήριο και εστιατόριο. Περνούν από διαγνωστικά τεστ, ψυχοθεραπεία, και μαθαίνουν πώς να διαχειρίζονται τη χρήση του διαδικτύου.

Ο Chris Tuell, κλινικός διευθυντής υπηρεσιών εθισμού, ξεκίνησε το πρόγραμμα τον Δεκέμβριο αφού εξέτασε πολλές τέτοιες περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένου αυτής του Danny, όπου νέοι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν το διαδίκτυο ως τρόπο αυτοθεραπείας αντί των ναρκωτικών και του αλκοόλ.

Η χρήση του διαδικτύου, παρά του ότι, επισήμως, δεν αναγνωρίζεται ως εθισμός, καταλαμβάνει παρόμοιο χώρο στο σύστημα επιβράβευσης του εγκεφάλου πυροδοτώντας την απελευθέρωση χημικών ουσιών ενώ, είναι προσβάσιμο στις μικρές ηλικίες» δηλώνει στο Reuters ο Tuell.

«Ο εγκέφαλος δεν νοιάζεται για το τι είναι,  έαν δηλαδή περάσει από τον λαιμό μου, είτε από την μύτη μου, είτε το δω με τα μάτια μου είτε το πιάσω με τα χέρια μου»  δηλώνει ο Tuell. « Πολλές από τις ίδιες νευροχημικές ουσίες του εγκεφάλου λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο».

Παρ’ όλα αυτά το να αναρρώνεις από τον εθισμό στα ηλεκτρονικά είναι διαφορετικό από άλλους εθισμούς επειδή δεν επιδιώκεις «να ξαναγίνεις νηφάλιος» όπως επισημαίνει ο Tuell. Ενώ ο ίδιος συνεχίζει λέγοντας πως το διαδίκτυο έχει γίνει αναπόφευκτο και βασικό στα σχολεία, στο σπίτι και στην εργασία».

«Είναι πάντα εκεί» λέει ο Danny, βγάζοντας το έξυπνο τηλέφωνό του. “Το νιώθω στην τσέπη μου. Αλλά είμαι καλύτερος στο να το αγνοώ».

Είναι μία πραγματική διαταραχή;

Οι ειδικοί στην υγεία έχουν ξεκινήσει να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στον εθισμό στο διαδίκτυο.

Ούτε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) ούτε ο Αμερικανικός Σύλλογος Ψυχιατρικής αναγνωρίζουν τον εθισμό στο διαδίκτυο ως διαταραχή. Την περασμένη χρονιά, ωστόσο, ο WHO αναγνώρισε τη διαταραχή εξαιτίας των βιντεοπαιχνιδιών ως αποτέλεσμα χρόνιων ερευνών στην Κίνα, τη Νότιο Κορέα και την Ταϊβάν, χώρες όπου οι γιατροί αντιμετωπίζουν αυτό τον εθισμό ως κρίση δημόσιας υγείας.

Κάποια διαδικτυακά παιχνίδια και κατασκευαστές παιχνιδομηχανών συμβουλεύουν όσους παίζουν να μην υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα παιχνιδιού. Το YouTube έχει δημιουργήσει ένα εργαλείο, ως μέρος της πρωτοβουλίας “Ηλεκτρονική Ευημερία” που έχει συστήσει η μητρική του εταιρεία, Google,  ελέγχου του χρόνου και “σκουντάει” τους θεατές ώστε να κάνουν διάλειμμα από τις οθόνες τους όταν υπερβούν ένα συγκεκριμένο όριο.

Ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Tarik Jasarevic δήλωσε πως ο εθισμός στο διαδίκτυο είναι θέμα «ενδελεχούς έρευνας» και πως εκτιμάται η μελλοντική του κατηγοριοποίηση. Ο Αμερικανικός Σύλλογος Ψυχιατρικής αναφέρει πως η διαταραχή εξαιτίας των βιντεοπαιχνιδιών «είναι μία συνθήκη προς περαιτέρω διερεύνηση».

«Είτε κατηγοριοποιηθεί είτε όχι, οι άνθρωποι παρουσιάζουν αυτά τα προβλήματα» ανέφερε ο Tuell.

« Δεν είναι επιλογή, είναι μία πραγματική διαταραχή και ασθένεια» δηλώνει ο Danny. “Οι άνθρωποι που αστειεύονται σχετικά με αυτό με πληγώνουν προσωπικά» δήλωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Άρθρο του Reuters σε ρεπορτάζ της Gabriella Borter, και κείμενο του Grant McCool

Written by

Ο ehealth expert είναι ειδικός σε θέματα τεχνολογιών υγείας. Το ψευδώνυμο έρχεται ως αντίστροφη απάντηση στο ρόλο του, δηλαδή, στα θέματα υγείας που αποκαλύπτει

No comments

LEAVE A COMMENT